Mijn modelspoorbaan


Thema

Het grootste deel van de baan is volgebouwd met stads gebouwen,voorstellende een wijk van een groter geheel. Dit deel van de "virtueel" grotere stad (en land) is voorzien van (uiteraard) een station,een klein industrie/bedrijven terrein en op de grens van de bebouwing een militaire basis met spooraansluiting.
Er wordt op de baan geen rekening gehouden met welk tijdperk of welke nationaliteit dan ook. Dus alle soorten treinen en auto's rijden door elkaar.

Opbouw

Mijn modelbaan is gebouwd op een 12 mm dikke plaat multiplex die steunt op een aantal eenvoudige keukenkastjes om spoorwegmaterieel,gereedschap,onderdelen,enz. in op te bergen. De bergen zijn gemaakt van platen piepschuim en gips. Aan de achterkant van de baan bevindt zich nog een verhoogd deel gemaakt van multiplex. Dit is afneembaar in verband met mogelijke ontsporingen en schoonmaak werkzaamheden.De piepschuimen berg is niet afneembaar,maar er bevindt zich een gat in de basisplaat onder de berg zodat met de hand een eventueel ontspoorde trein verwijderd kan worden.

Rails en treinbesturing

Alle rails op de baan van het type Fleischmann profi-rail ligt op één niveau. Er zijn drie transformatoren ingezet,die alle drie een ander deel van de baan aansturen. Alle stations- en opstelsporen kunnen in en uit geschakeld worden vanaf het systeem-schakelpaneel, evenals alle elektrische wissels. Dit gebeurd allemaal handmatig en dus niet via een geautomatiseerd systeem van welke aard dan ook.

Scenery

De meeste huisjes en dergelijke zijn bouwpakketten van de merken Vollmer,Kibri Faller,Heljan en Pola die nieuw en tweedehands gekocht zijn en in sommige gevallen naar eigen inzicht zijn aangepast. De perrons en het busplatform en tevens een aantal kleine objecten zijn zelf ontworpen en gemaakt. De bergen zijn gemaakt van platen piepschuim, waar overheen gipsverband is gedrapeerd. Dit is vervolgens weer ingesmeerd met gekleurd (grijs) modelleergips. Dit gips is hier en daar nog bijgewerkt met verf en verder aan gekleed met scenerymateriaal zoals strooisel,vlokken,ijslands mos en bomen. Aan één zijde is er een achtergrondplaat opgehangen van het merk Peco.

Spoorwegmaterieel

Naast de modelspoorbaan heb ik een verzameling van bijna 400 locomotieven en treinstellen, en natuurlijk verschillende rijtuigen en goederenwagons. De meeste West-Europese landen zijn vertegenwoordigt,waaronder uiteraard ook de Nederlandse spoorwegen. Stoom en elektrisch materieel rijden gewoon samen op één baan. In mijn fantasie wereldje kan alles !

Sub-verzamelingen

Naast treinen verzamel ik ook h0 auto's. Dit zijn zowel burger auto's als bedrijfsauto's en auto's van hulpdiensten zoals brandweer en politie.Verder heb ik een grote collectie Herpa (voorheen Roco) minitanks (meer dan 700 stuks) en nog enkele andere objecten.


Knarsterhar Hobby Site